Opublikowano Kategorie: Przepisyresztki z tygodniaśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Bezglutenowe i wegańskie babeczki – komosanki

Czasem jest tak, że zostaje ugotowana komosa ryżowa (quinoa). Miała być użyta do czegoś innego, ale trzeba było przygotować szybką i zdrową słodkość więc powstały „komosanki”. Nieskomplikowane takie coś na ząb, a dziecko przeszczęśliwe. Czegóż chcieć więcej?

Na co?

Takie bezglutenowe babeczki z komosy ryżowej sprawdzą się na słodki podwieczorek, do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy, na drugie śniadanie czy słodką przekąskę.

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie bezglutenowe babeczki z komosy ryżowej, będziesz potrzebować piekarnika, foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych), blendera do zmiksowania owoców z mlekiem (nie musi być jakiś mocny).

Bezglutenowe babeczki – składniki:

  • 100 g komosy ryżowej (quinoa),
  • 4 niewielkie jabłka,
  • 1 szklanka mleka kokosowego z dodatkiem wapnia (nie takiego gęstego mleczka z puszki tylko napoju kokosowego fortyfikowanego wapniem),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej,
  • 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych.

Bezglutenowe babeczki – przygotowanie:

Komosę ugotować i ostudzić. 100 g komosy ugotowałam w ok. 400 ml wody (gotowałam ok. 15 minut –  aż wchłonęła całą wodę).

Jabłka obrać, usunąć gniazda i zblendować z mlekiem.

Wymieszać dokładnie mąki z pozostałymi składnikami. Ja prostu ugniotłam wszystko dokładnie ręką.

Wyłożyć masę do foremek na muffinki. Ubić ją każdorazowo łyżeczką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Z podanych ilości otrzymałam ok. 19 małych muffinek. Ale uwaga! Ja moje foremki wypełniałam tak do max 3/4 ich pojemności gdyż zakładałam zrobienie jakiegoś kremu na wierzch. Ale zapomniałam o kremie (wychodzi znowu, że nie grzeszę zbytnim rozgarnięciem). Natomiast dziecku i tak smakowało więc po co przepłacać? ;-)

Nie bądź jak ja i zrób jakiś krem z dodatkiem świeżych owoców. Może być np. coś na bazie tapioki, nasion chia, albo co tam lubisz. Smacznego!

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

4 komentarzy do “Bezglutenowe i wegańskie babeczki – komosanki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (11 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...