Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodniasałatki i surówki

Pieczone bataty z sałatką i szparagami czyli szybki, roślinny obiad

Dziś coś ewidentnie przystającego do kategorii „resztki z tygodnia”. Smakuje świetnie i wszystko robi się w 30 minut. Myślę, że to dobry pomysł na momenty, kiedy naprawdę nie chce nam się stać długo w kuchni. Zestawienie produktów wymyśliłam naprędce, na podstawie zawartości lodówki. Wyjeżdżałam na studia i chciałam rzucić pomysł mężowi na sobotni obiad. I był to strzał w dziesiątkę! Wyszło pyszne i nie wymagało ani dużo czasu ani skomplikowanych działań. Lubię takie gotowanie: pyszne, szybkie, proste, bez udziwnień i przede wszystkim ZDROWE!

Na co?

Danie nadaje się doskonale na obiad, ale sprawdzi się również jako lekka, zdrowa kolacja. Z podanych ilości wystarczy jedzenia dla 2-3 osób, chyba nawet na dwa dni.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości bataty,
  • 1/3 szklanki oliwy (lub nieco mniej oliwy wymieszanej z wodą)
  • zioła i przyprawy: majeranek, tymianek, odrobina papryki ostrej, sól morska lub himalajska,
  • 1 sałata lodowa,
  • 5 pomidorów malinowych,
  • ok. 250 g fasoli czerwonej (wcześniej ugotowanej lub ewentualnie z puszki),
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2 pęczki koperku,
  • oliwa z oliwek,
  • szparagi lub inne warzywa wedle uznania.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy „marynatę” (oliwa, ew. odrobina wody, majeranek, tymianek, papryka ostra, sól). Dokładnie rozprowadzamy ją na batatach, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (góra dół).

Podczas pieczenia batatów przechodzimy do przygotowania sałatki: kroimy sałatę, pomidory. Dodajemy fasolę, posiekany koperek i pietruszkę. Wszystko mieszamy, a przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.
Szparagi gotujemy na samym końcu, najlepiej na parze przez ok. 7 minut. Podajemy wszystko razem lub z osobna. ;-)
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 ocen, Średnia: 4,85 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *