Opublikowano Kategorie: Artykuły

Czym jest czarna sól i do czego jej używać?

Zwykle w moich przepisach nie ma jakichś wyszukanych składników. Niemniej czarna sól zalicza się do tych, których może akurat nie być w Twojej kuchni. Nie jest to składnik niezbędny, ale potrafi wzbogacić smak niektórych dań. Jeśli więc jej nie znasz lub nie wiesz do czego używać czarnej soli, ten wpis jest dla Ciebie.

Czym jest czarna sól himalajska i do czego jej używać?

Czarną sól poznałam przy okazji jakiegoś wegańskiego przepisu na jaja bez jaj, na który trafiłam w Internecie. Zaciekawiła mnie wtedy idea jajecznego posmaku i spróbowałam, bo zamierzałam wtedy wykluczyć z naszej diety jaja. Był to strzał w dziesiątkę.

Czym jest czarna sól czyli kala namak?

Czarna sól to w dalszym ciągu w większości chlorek sodu. Oprócz tego, że brzmi i smakuje orientalnie to dalej powinniśmy traktować ją jak sól w diecie i jej nie nadużywać.

Moim zdaniem nie ma specjalnych właściwości, a śladowe ilości minerałów nie są dla mnie argumentem przemawiającym za jej prozdrowotnym działaniem. Jednak kulinarnie jest bardzo ciekawa – to muszę przyznać.

Zwykle jej kolorystyka mieści się gdzieś pomiędzy szarym, a zbrązowiałym różem. Mimo więc nazwy nie jest to czerń.

Czym jest czarna sól himalajska zastosowanie czarnej soli

Gdzie kupić czarną sól?

Czarną sól kupisz w większości sklepów ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych. Jak dotąd nie spotkałam jej jeszcze w super- czy hipermarketach, ale jeśli gdzieś zdarzyło Ci się ją widzieć to daj znać.

Do czego używać czarnej soli?

Czarna sól faktycznie nie tylko smakuje, ale i pachnie jajecznie. Zawdzięcza to obecności siarczanów. Sprawdzi się zatem wszędzie tam, gdzie potrzebny nam jest smak jaja:

Tofucznica

Tofucznica to wegańska wersja jajecznicy. Znam kilka osób, które twierdzą, że tofucznica jest paskudna. Nie jestem w stanie się z tym zgodzić. Oznacza to po prostu, że nie jadły dobrej tofucznicy. Tofucznica (tak jak i jajecznica) może być nudna i pozbawiona smaku. Można natomiast wzbogacić ją o cebulę, pomidory, natkę pietruszki oraz aromatyczne dodatki. Tak przygotowana smakuje naprawdę bardzo dobrze. Oczywiście dodatek czarnej soli nie jest tu bezwzględnie konieczny, ale jeśli zależy Ci na posmaku jajka to warto jej użyć.

Czym jest czarna sól himalajska przepis na tofucznicę

Wegańskie jajka

Wegańskie jajka można zrobić ze składników, które przyjdą nam do głowy. W moim przepisie zawarłam dwie wariacje. Może wykorzystasz którąś z nich na Wielkanoc? No i wtedy koniecznie użyj czarnej soli. Goście będą zadziwieni.

Czym jest czarna sól himalajska przepis na wegańskie jajka

Wegański majonez

Wegański majonez można zrobić na wiele sposobów. Ja zwykle robię sojonez i już wiele osób mówiło mi, że smakuje jak prawdziwy majonez. Dzieje się to oczywiście za sprawą czarnej soli. Oczywiście nie jest to i tutaj składnik niezbędny, ale jeśli chcesz zbliżyć smak swojego sojonezu do smaku tradycyjnego majonezu to naprawdę warto jej użyć.

Czym jest czarna sól himalajska przepis na wegański majonez sojonez

Wegańska sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa, która była zawsze przeze mnie uwielbiana, miała w swoim składzie oczywiście jaja. Jeśli brakuje mi tego smaku to dodatek czarnej soli i/ lub sojonezu z czarną solą załatwia sprawę i jestem w stanie przygotować naprawdę rasową sąłatkę jarzynową.

Czym jest czarna sól himalajska przepis na wegańską sałatkę jarzynową

Dania pikantne i orientalne

Czarna sól to świetny dodatek do pikantnych i orientalnych dań. Znakomicie sprawdzi się w potrawach indyjskich czy roślinnych gulaszach z odrobiną pikanterii. Spróbuj np. przygotować pikantny dahl z jej dodatkiem. My zwykle przygotowujemy sobie pikantną wersję tej potrawy, gdy moje dziecko jest u babci. Sypiemy mnóstwo curry, papryki i dodajemy czarnej soli. Efekt przepyszny. Niestety nie na podniebienie mojej 6-latki. ;-)

Czym jest czarna sól himalajska dania orientalne

Jeśli więc chcesz nieco urozmiacić swoje potrawy i zadziwić domowników czy przyjaciół to bardzo polecam. Ja stosuję ją rzadko, ale raz na jakiś czas bardzo lubię zjeść sobie roślinne jajo.

Czym jest czarna sól himalajska do czego użyć czarnej soli

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 ocen, Średnia: 4,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *