Pasty do kanapek na bazie roślin strączkowych są bardzo sycące, ale także obfitują w białko, witaminy i składniki mineralne. W większości ich przygotowanie polega na ugotowaniu/ uduszeniu składników i ich zmiksowaniu. Proste jak drut. :-)
Na co?
To pasta na kanapkę, na śniadanie, na przystawkę, ale jest również idealna jako przegryzka w ciągu dnia czy tez zdrowa kolacja (w połączeniu z wartościowym pieczywem i dodatkami warzywnymi).
Czego potrzebujesz?
Blendera, patelni, garnka.
Składniki:
- 1 szklanka suchej soczewicy (ja użyłam zielonej – najlepiej ją wcześniej namoczyć lub przynajmniej porządnie przepłukać),
- 1 duża cebula,
- 2 niewielkie korzenie pietruszki,
- 1 spora gruszka,
- ok. 8 średniej wielkości pieczarek,
- 3 ząbki czosnku lub więcej (jeśli lubisz intensywne aromaty),
- zioła i przyprawy: cząber, majeranek, natka pietruszki, sos sojowy (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli), ew. sól,
- olej rzepakowy rafinowany,
- opcjonalnie: podprażony słonecznik.
Przygotowanie:
Uprzednio namoczoną lub porządnie przepłukaną soczewicę gotujemy, a po ugotowaniu do miękkości odsączamy.
W tym czasie obieramy i dusimy na patelni cebulę w wodzie wymieszanej z olejem rzepakowym. Gdy cebula się udusi, dodajemy obrany i drobno pokrojony korzeń pietruszki i dusimy aż pietruszka będzie miękka. Wtedy dorzucamy do niej pokrojone pieczarki i obraną oraz pokrojoną gruszkę. Doprawiamy majerankiem i cząbrem i dusimy aż pieczarki lekko zmiękną.
Wszystko mieszamy z ugotowaną soczewicą, dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy sos sojowy/sól oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy warzywa są już chłodne, miksujemy je w blenderze na gładką masę. Podajemy na chlebie, posypując kanapkę np. słonecznikiem (np. podprażonym).