Bataty czyli tzw. słodkie ziemniaki to naprawdę wyjątkowe warzywa. Smakują wybornie w najróżniejszych zestawieniach. Na wytrawno-orzechowo przygotowałam je po raz pierwszy i wyszło wspaniale, szybko i prosto!
Na co?
Taki krem z batatów to świetny wybór jako przystawka, pierwsze danie, ale także jako energetyczny podwieczorek czy obiad. Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować taką orzechową zupę krem z batatów potrzebujesz blendera i garnka. Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.
Orzechowa zupa krem z batatów – składniki:
- 2 bataty (moje ważyły razem 830 g przed obraniem, a 625 g po obraniu; zerknij na moje pozostałe przepisy z batatów),
- 3 małe cebule (łącznie 120 g),
- 3 ząbki czosnku,
- ok. 10 szt. suszonych pomidorów z oleju,
- 0,8 litra bulionu warzywnego (ilość można dowolnie regulować w zależności od Twojej ulubionej konsystencji zup),
- odrobina oleju rzepakowego rafinowanego + 5 łyżek wody (olej można pominąć),
- 60 g orzechów ziemnych (prażonych, najlepiej bez dodatku tłuszczu i soli),
- zioła i przyprawy: garść natki pietruszki, czarnuszka, sól do smaku.
Orzechowa zupa krem z batatów – składniki:
Cebule obrać, pokroić w kostkę i poddusić w oleju i wodzie.
Bataty obrać i pokroić w kostkę.
Pokrojone bataty, cebulę, pomidory suszone zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować przez 15 minut.
Do zupy dodać: ząbki czosnku, sól, szczyptę czarnuszki i gotować jeszcze 5 minut.
Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Dodać zieloną pietruszkę, orzechy i wszystko dokładnie zblendować na gładki krem.
Z podanych ilości otrzymasz niewielką porcję dla 3-4 osób. Wielkiej porcji zjeść się nie da, bo krem jest sycący, a przy tym pyszny. Tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że mógłby sobie nim smarować chleb. :-)
Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.
25 odpowiedzi na “Orzechowa zupa krem z batatów”
Najpyszniejsza zupa – krem jaką w życiu jadłam!!! Polecam każdemu kto lubi bataty, słodkie potrawy i orzeszki.
Pozdrawiam,
Lidka
A co znaczy poddusić w oleju i wodzie? Ja dopiero zaczynam przygody z kulinarnymi rewolucjami i zupełnie jestem zielona w tych kuchennych sloganach ;)
To znaczy, że mieszamy odrobinę oleju z wodą. Dzięki temu obniżamy temperaturę tłuszczu i używamy go po prostu mniej. Podduszamy czyli przykrywamy pokrywką. ;) Pozdrawiam i powodzenia!
Dziękuję. Już sobie poradziłam bez podduszania. Zamiast orzeszków ziemnych, dałam orzechy nerkowca ( akurat takie miałam) wyszło wyśmienicie. Po zupce zostało tylko wspomnienie. Dodaję ją na stałe do domowego menu :)
Bardzo się cieszę. :) Na zdrowie!
Dzień dobry,
Jakie orzechy mogę użyć zamiast ziemnych?
Pozdrawiam!
Nerkowca?
Spróbujemy z nerkowcami i dam znać :) dziękuję!
Smacznego :)
Wspaniały i prosty przepis! Dziękujemy!
Zrobiłam ją zrobiłam! Przysięgam ze smak niepowtarzalny bezcenny. Dziękuję Ci przeogromnie za genialny pomysł!
Cieszę się. :) Na zdrowie!
Wspaniale danie!!! Dziękuje!
Cieszę się. :) Smacznego!
Uwielbiam zupy, więc i tę chętnie bym spróbowała :) Mam jednak pytanie: czy orzechy mogę zastąpić masłem z orzechów ziemnych bez soli? Nie jestem pewna, czy mój blender poradzi sobie z orzechami…
Jasne.
10g czy 100g pomidorów? Bo 10g to mam jedna sztukę
poprawiłam :)
Dzień dobry. Na ile porcji jest ten przepis?
Dokładnie nie pamiętam, ale na pewno na 2-3. :)
Boska zupa! Pyyyyycha! Wyjadałam resztki łyżką z garnka! :)
Z tą zupą tak jest. :) Cieszę się, że nie tylko my wyjadamy ;)
Zrobiłam pierwszy raz dziś i odrazu podwójną porcję bo uwielbiam bataty Wyszła pyszna , prawie szystko z eko warzyw . Przepis
Czy można ją mrozić? :)
Raczej nie mroziłabym. :)