Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Pieczona owsianka z pomarańczą – à la batony owsiane

Dziś coś jakby batony, ale w sumie mam problem z nazwaniem tego, co stworzyłam. W sumie to taka pieczona owsianka. Przepis bardzo prosty, ale za to bardzo użyteczny. Nic nie trzeba blendować. Tylko pokroić, wymieszać i upiec. I zabrać na weekendowy wypad zamiast śniadania lub jako przekąskę. Zerknij też na moje pozostałe przepisy na owsiankę.

Pieczona owsianka z pomarańczą na wynos

Na co?

Takie batony owsiane czy pieczona owsianka to świetny dodatek do śniadania (pierwszego lub drugiego), ale również jako przekąska w pracy/ szkole czy na wycieczce. Naprawdę miło się je je z koktajlem owocowym lub ze świeżymi owocami w ogóle. Nadadzą się również jako podwieczorek.

Zerknij na moje pozostałe pomysły na bezglutenowe podwieczorki dla dzieci.

Pieczona owsianka z pomarańczą batony owsiane bezglutenowe

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować tę pieczoną owsiankę będziesz potrzebować piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczona owsianka z owocami batony owsiane bezglutenowe

Pieczona owsianka – składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych jumbo (u mnie bezglutenowych),
  • 1 szklanka płatków teff,
  • 12 sztuk moreli suszonych niesiarkowanych,
  • 2 średnie, słodkie pomarańcze,
  • odrobina oleju dobrze znoszącego wysokie temperatury do wysmarowania papieru do pieczenia.

Pieczona owsianka zdrowe batony do szkoły do pracy na wycieczkę

Pieczona owsianka – przygotowanie:

Zamoczyć płatki owsiane w 3 szklankach wody. Po 1,5 h odlać wodę i porządnie przepłukać płatki pod bieżącą wodą. Odcedzić.

Płatki umieścić w misce. Dodać do nich płatki teff, a także pokrojone drobno morele i wcześniej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze.

Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi). Masę wyłożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym odrobiną tłuszczu. Najlepiej ciasto wykładać tak, żeby owoce były równomiernie rozłożone.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić i pokroić.

Podawać z masłem orzechowym, dżemem lub świeżymi owocami lub z koktajlem warzywno-owocowym.

Uwaga! Poza słodyczą moreli i pomarańczy nie ma tu nic słodkiego więc dla amatorów dosładzania nie będzie to pewnie wystarczająco słodkie. Dla nas w sam raz. :-)

Z podanej ilości otrzymasz ok. połowę dużej blachy.

Zerknij koniecznie na pozostałe przepisy na zdrowe batony.

pieczone batony owsiane bez cukru

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

9 komentarzy do “Pieczona owsianka z pomarańczą – à la batony owsiane”

  1. Pychoza, na niedzielne popołudnie Z małą modyfikacją, zamiast moreli dodałam trochę skutek kokosowych i łyżkę ksylitolu… Wyszło pysznie;-)

  2. Jako, ze na dziś pilnie potrzebowałam jakiejś przekąski na wycieczkę syna – upiekłam wczoraj, bez pomarańczy, bo ich raczej syn nie toleruje, ale dodałam kilka rodzynek i starte jablucho…
    Aga, super przepis – dziękuję, bardzo nam ta owsianka smakuje :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (5 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...