Oto przykład bardzo lekkiego, mocno warzywnego dania, które ostatnio serwujemy sobie bardzo często. Samo zdrowie i duża radość z przygotowania. Bo jak przygotowanie zdrowego obiadu nie trwa dłużej niż 15 minut to uśmiech na twarzy gwarantowany. Przed Tobą mój ulubiony zdrowy fast food.
Na co?
Taki kilkuminutowy makaron z cukinii i batata to pomysł na lekki, szybki i zdrowy obiad pełen witamin.
Czego potrzebujesz?
Taki makaron z cukinii i batata wymaga: krajalnicy spiralnej do warzyw i oczywiście woka. Bo w woku najłatwiej i najprzyjemniej. ;-) Duża patelnia też da radę.
Jeśli chcesz wiedzieć, jakiej krajalnicy używam to przeczytaj mój wpis, jak zrobić makaron z warzyw. I nie zapomnij o tym, że do 5.05, do godz. 23.59 trwa konkurs, w którym można wygrać aż trzy tego typu urządzenia. Wystarczy jedynie przedstawić koncepcję dania w 100% roślinnego. Szczegóły we wpisie.
Makaron z cukinii i batata – składniki:
- 1 średni batat (zerknij na moje przepisy z batatów),
- 2 małe cukinie (sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią),
- 1 papryka czerwona,
- 220 g tofu wędzonego (preferuję twarde),
- 1 mały pęczek pietruszki (25 g lub więcej),
- 3 łyżki płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
- 1 łyżka oliwy + 5-6 łyżek wody,
- zioła i przyprawy: 1 łyżka bazylii (najlepiej samodzielnie ususzonej lub świeżej), 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka sosu sojowego, 0,5 łyżeczki kurkumy, (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku.
Makaron z cukinii i batata – przygotowanie:
Batata obrać. Usunąć końcówkę cukinii. Warzywa przepuścić przez krajalnicę spiralną.
W woku podgrzać oliwę wymieszaną z wodą. Wrzucić warzywny makaron. Dodać sypkie przyprawy, zamieszać i pozostawić pod przykryciem ok. 2 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone w drobną kostkę tofu, paprykę, 3 łyżki płatków drożdżowych. Zamieszać i pozostawić pod przykryciem jeszcze 1-2 minuty.
Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i gotowe.
Z podanych ilości składników otrzymasz 3 niewielkie porcje. Smacznego!
Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.
6 odpowiedzi na “Kilkuminutowy makaron z cukinii i batata na lekki obiad”
Witam :)
Z tej strony znów ja. Mam dość ważne pytanie, w związku z dietą wegańską. Mianowicie, żelazo. Jakie produkty nam go dostarczą, a nie są one roślinami, takimi jak np.: szpinak, jarmuż, czyli zawierającymi szczawiany? Ze względu na moje dolegliwości muszę ich unikać, a nie znalazłam na razie dobrego źródła wiedzy, które mogłoby dopomóc. Z góry dziękuję!
Justyno, za czas jakiś napiszę o tym.
Witam:)
Rozumiem, że ten makaron warzywny jest smaczny również na zimno? Potrzebuje pomysłów na dania do pracy, jednak nie mam możliwości podgrzania.
Ja jadam też na zimno, ale co kto lubi :)
przepyszne i przemyślane, cały blog świetny!!!
Pozdrawiam
Magda
Cieszę się, że się podoba. Smacznego i na zdrowie <3