Postanowiłam wyjaśnić dokładniej, czym są płatki i mąka teff, a więc tzw. miłka abisyńska. Jest coraz częściej dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, ale nie tylko. Przede wszystkim natomiast świetnie spełnia swoją rolę w mojej kuchni, a więc chętnie Ci ją polecam. Szczególnie: jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, ale również, jeśli możesz jeść zboża z glutenem. Zdrowe urozmaicenie jest zawsze dobre.
Dieta bezglutenowa często jest określana przez specjalistów jako problematyczna. Źle prowadzona czy wdrożona bez uzasadnienia może prowadzić do problemów w diagnostyce, ale nie tylko. Coraz częściej mówi się również o tym, że koncentrowanie się tylko na powszechnie dostępnych „zbożach” bezglutenowych (ryż, kukurydza) to niedobre rozwiązanie. Oczywiście mogą się one znaleźć w naszej diecie, ale dobrze ten zestaw urozmaicić. Z wielu względów, o których nie będę tu pisać, bo to temat na osobny wpis.
Dziś zatem kilka słów o zbożu, które warto włączyć do diety. Nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale również na możliwość praktycznego zastosowania w wielu przepisach.
Czym jest teff czyli miłka abisyńska?
Teff, miłka abisyńska, zwana również trawą abisyńską to naturalnie bezglutenowy produkt, który na kontynencie afrykańskim znany jest już od kilku tysięcy lat. Jest dość łatwy w przechowywaniu, a więc i praktyczny.
Wartości odżywcze teff są również godne zauważenia. Mamy tu całkiem sporo kwasu foliowego, wapń, żelazo i magnez. Nie wspominając o błonniku czy obecności niektórych aminokwasów egzogennych (białko!).
Mąka i płatki teff będą więc świetnym urozmaiceniem diety dla osób borykających się z anemią, cukrzycą, osteoporozą czy chorobami układu krążenia. Będzie to również dobry wybór dla wegan i wegetarian. I dla wszystkożerców, chcących urozmaicić swój jadłospis, oczywiście też.
Teff – gdzie kupić?
Teff dostępny jest głównie w sklepach ze zdrową żywnością, w eko-sklepach oraz oczywiście w Internecie. Mam nadzieję, że z czasem pojawi się również w supermarketach. Dajcie znać, jeśli gdzieś znajdziecie moje ukochane płatki.
Teff – cena
Płatki teff nie należą do produktów najtańszych, ale osoby, które są na diecie bezglutenowej doskonale wiedzą, że nasz asortyment niestety kosztuje. W pakiecie mamy tu jednak wartości odżywcze nie do przecenienia i produkt bardzo uniwersalny kulinarnie.
Sprawdź ceny płatków teff.
Sprawdź ceny mąki teff.
Sprawdź ceny ziaren teff.
Jak smakuje teff?
Jak do tej pory jadłam płatki teff brązowe. Wiem, że są jeszcze inne odmiany teff, ale jak dotąd nie znalazłam ich na naszym polskim rynku. Brązowy teff smakuje dość neutralnie. Jego smak nie jest mocno intensywny. Powiedziałabym, że jest lekko orzechowy.
Płatki teff – jak jeść?
Płatki teff możesz stosować wszędzie tam, gdzie używasz innych płatków. Są one nieco drobniejsze od płatków gryczanych czy jaglanych więc jeśli przygotujesz je sobie na śniadanie np. z mlekiem roślinnym, będziesz mieć wrażenie, że jesz kaszkę, a nie płatki, ale to mi zupełnie nie przeszkadza. Kaszki też lubię.
Płatki teff czasami mielę (choć nie zawsze jest konieczność, bo są drobne), a mąkę teff wykorzystuję do produkcji chlebów, chlebków, placków, zdrowych ciastek, a nawet roślinnych kotletów czy pasztetów.
Płatki i mąkę teff można również stosować jako zagęstnik do zup czy sosów.
Płatki teff – jak gotować?
Płatki teff wymagają bardzo krótkiego gotowania. U mnie trwa to kilka minut, gdy przygotowuję poranną owsiankę z ich dodatkiem lub po prostu robię z nich „kaszkę” na mleku roślinnym z owocami i np. dodatkiem orzechów włoskich. Uwielbiam.
Jeśli zdarzyłoby Ci cię dostać ziarna teff to przygotuj się na nieco dłuższe gotowanie (źródła podają od ok. 10 do 20 minut).
Płatki teff – przepisy
Żeby nie być gołosłowną oto kilka moich przepisów, w których wykorzystałam płatki teff. Smacznego!
1. Pieczona owsianka
Ta owsianka to super przepis dla zabieganych. Nawet nie trzeba rozmrażać malin. Płatki teff nadają jej fajną strukturę.
2. Ciasteczka z teff
Oto pyszne i zdrowe ciasteczka kakaowe z teff. Są słodkie i odżywcze. Idealne do szkoły czy pracy.
3. Szpinakowe babeczki z teff
W wytrawnych wypiekach teff również się doskonale sprawdza. Polecam bardzo!
Płatki teff – czym zastąpić?
Z mąką teff nie ma problemu – możesz ją zastąpić każdą inną. Często gdy dodaję przepisy z płatkami teff, pada pytanie, czym je zastąpić. Odpowiadam: innymi płatkami. Choć, w zależności od przepisu, może trochę to zmienić smak czy strukturę np. wypieku. Płatki teff są drobniutkie. Dlatego też fajnie mi się sprawdzają wszędzie tam, gdzie chcę coś zagęścić i użyć sypkiego składnika, który będzie odżywczy, ale i smaczny. Polecam więc podjęcie prób kulinarnych z miłką abisyńską.
Jeśli interesują Cię wartościowe zboża bezglutenowe to zerknij jeszcze na ten wpis: