Jaglecznik to u mnie po prostu jaglany placek z jabłkiem, który podaję od czasu do czasu zamiast (drugiego) śniadania lub na słodki podwieczorek. Zawsze przygotowuję do niego prosty mus owocowy, które swoje musi odstać, bo jest z nasionami chia. Robi się go, jak zawsze, banalnie prosto.
Na co?
Taki placek jaglany jest wspaniały na (drugie) śniadanie, na podwieczorek, na szybkie uraczenie gości, na wykorzystanie ugotowanej kaszy jaglanej z poprzedniego dnia, na porcję omega 3 (nasiona chia).
Zerknij na moje pozostałe pomysły na bezglutenowe podwieczorki dla dzieci.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować taki prosty placek jaglany, będziesz potrzebować piekarnika, foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma niska, prostokątna: 25 x 20 cm), tarki do warzyw, młynka (do zmielenia siemienia lnianego), blendera (do wykonania musu owocowego) i/lub robota kuchennego do wyrobienia „ciasta”.
Placek jaglany – składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
- 2 jabłka,
- 1 szklanka mąki owsianej (u mnie 85 g bezglutenowej),
- 4 łyżki stołowe siemienia lnianego,
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub rzepakowego rafinowanego,
- 3 łyżki stołowe syropu daktylowego lub klonowego.
mus owocowy:
- 100 g malin (mogą być mrożone),
- 2 banany,
- 5 płaskich łyżeczek nasion chia.
Placek jaglany – przygotowanie:
Rozmrożone maliny blendujemy z bananami. Do musu dodajemy nasiona chia, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę – dwie. W tzw. międzyczasie dobrze z 2 razy dokładnie zamieszać mus.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce.
Siemię lniane mielimy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami: kaszą jaglaną, mąką, olejem, słodem. Wyrabiamy ciasto (najdokładniej i najszybciej będzie w robocie kuchennym).
Ciasto umieszczamy w płytkiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (grzanie dolne), a następnie przez 10 minut z opcją góra – dół.
Gdy placek ostygnie, podajemy go z musem owocowym. Smacznego. :-)
14 odpowiedzi na “Jaglecznik z musem owocowym czyli szybki jaglany placek”
Witam,
czym można zastąpić mąkę owsianą?
Inną mąką. :-) Gryczaną może?Jaglaną? Jaką tam masz.
W takiej samej proporcji? Mam jaglaną, gryczaną oraz kokosową.
Z jaglaną lub gryczaną bym próbowała. Na kokosowej się nie znam.
Ok, dziękuję :)
Można też zmielić płatki owsiane celem otrzymania mąki.
Siemie lniane mielimy i mieszamy z siemieniem lnianym? To chyba blad w tekscie?
Dzięki! Już poprawiłam. :-)
Właśnie zrobiłam i odrazu degustuje jeszcze ciepłe posypane jagodami. Smaczne! Bardzo dobre!
Pyszne! I przepis na sos owocowy tez fajny z chia: zagęszcza się bez podgrzewania i cukru!
A czym można zastąpić siemię lniane? Może można go pominąć?
Siemię pomaga zachować masie zwartość. Może słonecznik, może mus jabłkowy, może banan zamiast?
W jakiej formie to pieczemy? Takiej płaskiej dużej?
Tak jak napisałam w przepisie: u mnie forma niska, prostokątna: 25 x 20 cm.
Zdecydowanie nie jest to duża forma. ;) Ale płaska jak najbardziej.