Co zrobić z marchewki? Jest tania, łatwo dostępna, a przede wszystkim zdrowa. Warto ją regularnie jeść, a można z niej wyczarować bardzo dużo.
Oczywiście ja najbardziej lubię jeść ją tak, jak urosła, czyli tylko obrać i zajadać na śniadanie czy kolację do pasty kanapkowej z roślinami strączkowymi. Ale może Ty znajdziesz tu również swoje ulubione sposoby na marchewkę?
Dlaczego warto jeść marchew? To bardzo bogate źródło karotenoidów (przeczytaj, czym są karotenoidy). Szczególnie obecność beta-karotenu powinna zachęcić do jedzenia marchewki wszystkich tych, którzy chcą zadbać o wzrok, stan swojej skóry oraz odporność. Marchew to również obowiązkowy produkt w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Chcesz poznać więcej antynowotworowych składników diety? Interesuje Cię proste i zdrowe gotowanie? Zdrowe życie? Sięgnij po moje e-booki.
Teraz przejdźmy do praktyki, a więc do włączania marchwi do przepisów. Oto moich 10 inspiracji z marchewką w roli głównej i nie tylko.
1. Potrawka pełna karotenu
W tym daniu znajdziesz kilka dobrych źródeł karotenoidów. Jest przy tym tak pyszne, że aż zaskakujące, bo składniki są niepozorne, a tworzą razem bardzo smaczną kompozycję. Przygotujesz tę potrawkę bardzo szybko. Jest mega prosta. To coś dla antytalentów kulinarnych.
2. Prosta zupa krem z marchwi i soczewicy
Jeśli zorganizowałabym konkurs na najprostszą zupę na moim blogu to ten przepis byłby w czołówce. Jest naprawdę nieskomplikowany i niewymagający. Koniecznie spróbuj, bo taka zupa to dobry wybór dla zabieganych osób, którym zależy na zdrowych i pełnowartościowych posiłkach. Marchew gra tu zdecydowanie pierwsze skrzypce.
3. Krem z pieczonej marchewki
Skoro już jesteśmy przy kremach z marchwią, nie sposób pominąć tego przepisu. Tu (dla odmiany) cos dla osób, które nie mogą jeść roślin strączkowych. To pyszna, prosta i słoneczna zupa.
4. Tofu po grecku
Jeśli nie lubisz tofu to spróbuj go w takiej oto szacie marchewkowej. Całość jest naprawdę pyszna. Słodycz marchewki robi w tym przepisie naprawdę dużo dobrego, a tofu zyskuje nieco charakteru. Takie danie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. Możesz przygotować je również na „zwykły” obiad lub kolację.
5. Sok przecierowy à la Kubuś
Kupne soki przecierowe z marchwią nie grzeszą dobrym składem. W bardzo prosty sposób można przygotować taki sok samodzielnie – dla dziecka lub dla siebie. Ja szczególnie lubię takie „soki” przecierowe na jesień i zimę. Skutecznie rozgrzewają i dostarczają witamin.
6. Sok warzywno-owocowy z marchwią
Jeśli wolisz zwykłe soki i dysponujesz wyciskarką lub sokowirówką to koniecznie spróbuj soków z udziałem marchwi. Marchew + burak + jakiś owoc to już klasyk, ale dobry klasyk nie jest zły. ;-)
7. Marchewkowe ciacho bez ciacha
Oto marchewkowe ciacho bez ciacha, które jednak trochę ciachem jest. Uwielbiam takie wypieki. Kiedy raz na jakiś czas bierze mnie apetyt na słodkie, to lubię zaserwować sobie właśnie coś takiego. Marchew mam zawsze w domu, więc jest to zdrowa słodkość na wyciągnięcie ręki.
8. Ciasteczka z ciecierzycą i marchewką
Marchew w ciasteczkach? Też dobry pomysł! A jeśli ciasteczka mają jeszcze w składzie rośliny strączkowe to już w ogóle mamy do czynienia z odżywczym produktem. I do tego pysznym!
9. Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe pewnie każdy zna. Oto moja wariacja na jego temat. Lubię je bardzo – jest wilgotne, delikatne i mocno marchewkowe.
10. Surówka z marchewki
A to najprostszy sposób na wykorzystanie marchewki, do którego zachęcam chyba najbardziej. Surówek z udziałem marchewki możemy wymyślać mnóstwo, łącząc ją z dowolnymi warzywami i owocami. Tu klasyk, a więc marchew + jabłko. Marchew można zetrzeć na tarce, ale również wrzucić do robota czy blendera. Wtedy przygotowanie takiej surówki zajmuje kilka chwil, a otrzymujemy produkt świeży, obfitujący w witaminę C.
A Ty? Jak najchętniej jadasz marchew? Jeśli spodobał Ci się ten wpis, koniecznie zerknij jeszcze na moje pozostałe wpisy na podobne tematy:
6 odpowiedzi na “Co zrobić z marchewki? – 10 przepisów z marchewką”
świetne zestawienie :)
Cieszę się, że się podoba. :)
Jakoś do dań z marchewką nie mogę się przekonać. Zdecydowanie wolę zjeść ją na surowo niż przygotowywać skomplikowane posiłki – z większości przypadków niestety mi nie smakują :(
Surowa też ekstra. Ale skomplikowane posiłki to nie tu :D
Właśnie zmagam się z nadmiarem marchewki i już myślałam, że się zmarnuje. Pomysł na te soki przecierowe wszystko zmienia. Dzięki :D
Cieszę się, że pomysł się przydał. :)