Opublikowano Kategorie: ArtykułyPrzepisy

10 pomysłów na przepisy z roślinami strączkowymi, które pokochasz

Okazuje się, że rośliny strączkowe w diecie osób żywiących się tradycyjnie, pojawiają się bardzo rzadko. Powodów jest kilka. Dziś proponuję zatem przepisy, dzięki którym przekonasz się do roślin strączkowych. Jeśli jednak nie potrzebujesz, abym Cię do nich namawiała to być może odkryjesz ich nową, nieznaną stronę. W każdym razie spróbuj. Będzie pysznie i zdrowo.

weganska-potrawka-z-czerwonej-soczewicy-1

Dlaczego niektórzy boją się roślin strączkowych? Zakładają, że ich przygotowanie jest bardzo pracochłonne i tak naprawdę… nie mają pomysłu, co można z nich zrobić. Ten problem mam nadzieję dziś rozwiązać, pokazując Ci, co pysznego i bezproblemowego można zrobić z roślin strączkowych.

Druga grupa osób obawia się strączków ze względu na możliwe dolegliwości (wzdęcia, gazy, dyskomfort po spożyciu). Jeśli należysz do tej grupy, koniecznie przeczytaj jak gotować rośliny strączkowe.

Teraz nie przynudzam już więcej tylko przechodzę do konkretów.

1. Kanapkowa pasta z soczewicy

Moja ulubiona to pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami. W wersji podstawowej wykonanie jej jest bardzo proste. Wystarczy zblendować ugotowaną soczewicę (dowolną) z suszonymi pomidorami i ewentualnymi, innymi dodatkami.

pasta-kanakowa-z-soczewicy-2

Na blogu znajdziesz jeszcze pyszniejszą „wersję na bogato” tej pasty. Jeśli chcesz dorzucić do bazowych składników dodatkowe źródło żelaza to spróbuj pasty z soczewicy z pestkami dyni.

ulubiona_pasta_z_soczewicy_do_smarowania (2)

Teraz już zatem wiesz, że uwielbiam pasty kanapkowe z dodatkiem suszonych pomidorów. Nie znaczy to jednak, że Ty również musisz jeść tylko takie pasty. Zerknij koniecznie na hummus z soczewicy lub pastę z soczewicy z zielonym ogórkiem.

Pasty do kanapek możesz robić z dowolnych roślin strączkowych. W sezonie najlepsza jest dla mnie pasta z bobu, a poza sezonem na bób zdarza mi się robić hummus.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-5

Przeczytaj, jak zrobić hummus.

2. Gulasz z roślinami strączkowymi

Gulasz z soczewicą, ciecierzycą czy fasolą to moje bardzo częste danie obiadowe. Do takiego gulaszu warto podać kaszę i jakieś surowe warzywa. Wtedy uzyskujemy pełnowartościowy posiłek.

Jeśli potrzebujesz pomysłu, jak przygotować taki obiad to zerknij na przepyszny, a bardzo prosty w przygotowaniu gulasz z soczewicy:

weganska-potrawka-z-czerwonej-soczewicy-2

Równie wspaniale smakuje gulasz z fasolą mung:

rozgrzewajacy-weganski-gulasz-z-fasola-mung-bezglutenowy-2

Możesz takie gulasze robić z dowolnymi roślinami strączkowymi. Grunt to użyć dużej ilości warzyw oraz wielu aromatycznych ziół i przypraw. Niebo w gębie.

3. Kotlety i burgery z soczewicy oraz innych roślin strączkowych

Kotlety czy burgery sprawdzają się świetnie zarówno na tradycyjny obiad jak i do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. W bułce też smakują wybornie – szczególnie dzieciom.

Moje ulubione to burgery z soczewicy i buraka:

burgery-z-soczewicy-buraka-kaszy-jaglanej-4

Z roślin strączkowych można również zrobić mini-kotleciki, których na blogu jest coraz więcej. Dlaczego? Bo lunchbox do szkoły to dla nich świetne miejsce. ;-)

Oto kotleciki z fasolą mung:

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-4

4. Praliny z fasoli

Praliny z fasoli bez pieczenia pewnie już znasz. Robię je najczęściej wtedy, kiedy zostanie mi trochę ugotowanej fasoli i nie wiem, co z nią zrobić. Podobnie rzecz dzieje się w przypadku fasolowych bajaderek.

bajaderki-z-fasoli-azuki-1

Zachęcam Cię do spróbowania tego typu zdrowych słodyczy, bo są naprawdę pyszne i odżywcze. Polecam szczególnie trenującym oraz tym, dla których przepisy na zdrowe słodycze są na wagę złota.

5. Ciasteczka z roślinami strączkowymi

Rośliny strączkowe dają radę również w… ciasteczkach. Ja raczej rzadko posiłkuję się tym rozwiązaniem, bo ostatnio zupełnie nie mam apetytu na słodkie. Jednak jeśli czujesz, że jest to coś dla Ciebie nie wahaj się i spróbuj. Oto ciasteczka z ciecierzycą:

ciasteczka-bez-cukru-i-maki-z-ciecierzyca-marchewka-morela-9

6. Zupa z dodatkiem roślin strączkowych

Jak nie masz pomysłu, do czego dorzucić strączki to dorzuć je do zupy. Dzięki temu zwiększysz jej wartość odżywczą. Oto moja ulubiona zupa z soczewicą:

rozgrzewajaca-zdrowa-zupa-z-soczewicy-3

7. Pasztet

Pasztety na bazie roślin strączkowych, a szczególnie soczewicy, bywają po prostu przepyszne. Z innych roślin strączkowych również można je przygotować. Ja Ci proponuję pasztet z patelni (na bazie tempehu).

weganski-pasztet-pieczarkowy-bez-pieczenia-tempeh-prosty-przepis-1

Właśnie zdałam sobie sprawę, że na blogu nie mam żadnego przepisu na pasztet z soczewicą, mimo że tak często go popełniam. Koniecznie to nadrobię niebawem.

8. Tradycyjne dania z roślin strączkowych

Nie zapomnij o tradycyjnych daniach, które zapewne znasz ze swojego domu. Nie dodawaj jednak do nich wędzonki tak, jak zwykło się to robić zwykle w przypadku fasolki po bretońsku czy grochówki. Sposobem na uzyskanie smaku wędzonki jest dodanie tzw. papryki wędzonej. Koniecznie zaopatrz się w tę przyprawę.

bezglutenowa-weganska-fasolka-po-bretonsku-przepis-zdrowy-4

9. Sałatka z dodatkiem roślin strączkowych

Sałatka z fasolą to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na przekąskę, drugie śniadanie czy nawet kolację. Wystarczy mieć ugotowane rośliny strączkowe (lub takie z puszki) i czas przygotowania nie zajmuje więcej niż 10 minut.

salatka-z-kapsusty-pekinskiej-i-czerwonej-fasoli-1

10. Dodaj gdzie się da

Tak naprawdę rośliny strączkowe znakomicie odnajdą się jeszcze w wielu innych rolach. Mój zdecydowany faworyt to fasolowy chlebek:

fasolowy-chlebek-zamiast-chleba-przepis-prosty-6

No i nie zapominajmy o tradycyjnych daniach, które wymagają farszu. Farsz do naleśników czy pierogów można z powodzeniem zrobić ze strączków. Tu dla przykładu moje ulubione tortille gryczane z fasolą czerwoną:

grykowe-nalesniki-domowa-tortilla-zdrowy-przepis-9

Z pewnością już widzisz, że rośliny strączkowe można przemycić dosłownie wszędzie. Zarówno dania wytrawne jak i słodkie przekąski można przygotować na bazie strączków. Szczególnie na początku dobrze jest je spożywać w formie rozdrobnionej, a więc w postaci past, kotletów, pralin.

Jeden, jedyny warunek, aby gotowanie ze strączkami było naprawdę szybie jest taki, że trzeba zadbać o ich dostępność. Gotuj ich więcej jednorazowo i mroź. A później gotuj i jedz szybkie i zdrowe dania. Jeśli masz ugotowane strączki to przygotowanie takiego obiadu może Ci zająć zaledwie 15-20 minut.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, koniecznie zerknij też na:

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *